Kwartalnik Historii Kultury Materialnej t. 68/2020, z.4

PrintEmail
Redaktor: Elżbieta Mazur
KHKM 68_4_2020
Salesprice with discount
25,00 zł
Discount

Informacje bibliograficzne

Tytuł: Kwartalnik Historii Kultury Materialnej t. 68 (2020), z. 4

Redaktor: Elżbieta Mazur
Wydawca: Instytut Archeologii i Etnologii PAN
Miejsce: Warszawa
Rok wydania: 2020
Język: polski, angielski
Liczba stron: 168
Format: B5
Okładka: miękka
ISSN: 0023-5881

Opis

Kwartalnik publikuje materiały w zakresie szeroko pojętej historii cywilizacji w Polsce i w Europie. Artykuły poświęcone są historii rzemiosła, przemysłu, rolnictwa, osadnictwa, historii kultury materialnej, archeologii przemysłowej oraz innym zagadnieniom.

Spis treści

 

STUDIA I MATERIAŁY

Karol Kollinger, Stan i historia badań nad pucharkiem szklanym znalezionym w grobie kobiecym w Kryłosie (druga połowa XII w.)

Maciej Miścicki, Pozostałości krzyżackiego warsztatu kuszniczego na zamku w Człuchowie

Marcin Sumowski, Duchowni w testamentach mieszczańskich – mieszczanie w testamentach duchownych. Zapisy ostatniej woli jako źródła do badania powiązań (Prusy, XV – początek XVI wieku)

Paweł T. Dobrowolski, Tureckie fantazje: seks, przemoc i turystyka w XVIII wieku

Milena Hübner, Surtout de table by Pierre-Philippe Thomire at the Wilanów Palace

KOMUNIKATY NAUKOWE

Elżbieta Kowalczyk-Heyman, Dwie niepublikowane średniowieczne, antropomorficzne rękojeści noży z Muzeum Narodowego w Krakowie

METODY BADAWCZE

Sylwia Jędrzejewska, Analizy trwałych izotopów a problem pochodzenia Słowian. Zarys metod i pytania o perspektywy badawcze

RECENZJE

Honestas et turpido. Magnateria Rzeczypospolitej w XVI–XVIII wieku, red. Ewa Dubas-Urwanowicz, Marta Kupczewska, Karol Łopatecki, Jerzy Urwanowicz – Magdalena Bis

Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym, red. Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka – Andrzej Klonder

Mariola Tymochowicz, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie Andrzej Klonder