Kwartalnik Historii Kultury Materialnej t. 68/2020, z.3

PrintEmail
Redaktor: Elżbieta Mazur
KHKM 6_2020_3
Salesprice with discount
25,00 zł
Discount

Informacje bibliograficzne

Tytuł: Kwartalnik Historii Kultury Materialnej t. 68 (2020), z. 3
Redaktor: Elżbieta Mazur
Wydawca: Instytut Archeologii i Etnologii PAN
Miejsce: Warszawa
Rok wydania: 2020
Język: polski, angielski
Liczba stron: 42
Format: B5
Okładka: miękka
ISSN: 0023-5881

Opis

Kwartalnik publikuje materiały w zakresie szeroko pojętej historii cywilizacji w Polsce i w Europie. Artykuły poświęcone są historii rzemiosła, przemysłu, rolnictwa, osadnictwa, historii kultury materialnej, archeologii przemysłowej oraz innym zagadnieniom.

Spis treści

 

STUDIES AND MATERIALS

Karol Kollinger, State and history of research on a glass goblet from the 2nd half of the 12th c. found in a woman’s grave in Krylos

Maciej Miścicki, Remnants of a Teutonic Order crossbow workshop in the castle in Człuchów

Marcin Sumowski, Clergymen in burghers’ testaments – burghers in clergymen’s testaments. Last wills as a source for research on relationships (Prussia, 15th–early 16th c.)

Paweł T. Dobrowolski, Turkish fantasies: Sex, violence and tourism in the 18th century

Milena Hübner, Surtout de table Pierre’a Philippe’a Thomire’a w Pałacu Wilanowskim

RESEARCH NOTES

Elżbieta Kowalczyk-Heyman, Two unpublished mediaeval anthropomorphic knife handles from the National Museum in Cracow

RESEARCH METHODS

Sylwia Jędrzejewska, Analyses of stable isotopes and the problem of the origin of the Slavs. An outline of methods and research perspectives

REVIEWS

Honestas et turpido. Magnateria Rzeczypospolitej w XVI–XVIII wieku [Honestas et turpido. The magnates of the Polish-Lithuanian Commonwealth in the 16th–18th c.], ed. Ewa Dubas-Urwanowicz, Marta Kupczewska, Karol Łopatecki, Jerzy Urwanowicz – Magdalena Bis

Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym [Poland and the world through cuisine. Studies on culinary heritage], ed. Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka – Andrzej Klonder

Mariola Tymochowicz, Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie [Traditional peasant food in the region of Lublin] – Andrzej Klonder